Varsin tunnettu töyhtöpää, jolla musta leukalappu ja rosvonaamari. Töpäkkä ja lennossa kottaraismainen.
Pituus 18–21 cm, paino 48–72 g.
Puussa (kuusi, mänty) 1,5–8 m:n korkeudella. Rakennettu naavasta, kuivista kuusenoksista, sammalista ja jäkälistä. Vuorattu naavalla, korsilla, karvoilla ja höyhenillä.
Munii touko–kesäkuussa 4–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 14 vrk. Pesäpoikasaika 15–19 vrk.
Pohjois-Suomen havumetsien pesimälintu. Pesii satunnaisesti myös Etelä-Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 20.000–90.000 paria.
Tyypillinen vaelluslintu, muuttoliikkeet tapahtuvat päivisin. Nähdään Etelä-Suomessa syys–lokakuun vaihteessa. Huonoina marjavuosina jatkaa muuttoa nopeasti jopa Välimeren maihin ja Kaukasukselle asti. Hyvinä marjavuosina pysyy Suomessa aina joulu–helmikuulle asti. Paluumuuttoa usein huomaamatonta, maalis– toukokuussa.
Marjat, siemenet, selkärangattomat eläimet.
Helisevä sirinä. Laulu vaatimatonta visertelyä.
Elinvoimainen, rauhoitettu.
Tilhi on noin kottaraisen kokoinen. Päässä sillä on pitkä ja tuuhea töyhtö. Kauempaa tilhi näyttää tummalta, mutta lähempää erottuvat erittäin kauniit ja värikkäät höyhenpuvun yksityiskohdat. Yleisväriltään tilhi on harmaanpunertava, silmän ympärillä ja nokan alla on mustaa ja mustilla siivillä on keltaista ja valkoista kirjailua. Tummassa pyrstössä on keltainen kärkivyö, yläperä on tuhkanharmaa ja alaperä punaruskea. Sisimpien kyynärsulkien ja tertiaalien (sulkamaisia, isokokoisia peitinhöyheniä siiven tyvessä) kärjissä on erikoisia punaisia vahaulokkeita (englanniksi linnun nimi onkin waxwing eli vahasiipi).
Tilhen koivet ovat mustat (vanha lintu) tai vaaleanpunertavat (nuori lintu). Nokka on tyveltä punertavasti musta (vanha lintu) tai tummanharmaa (nuori lintu). Silmän värikalvo on punainen (vanha lintu) tai tummanruskea (nuori lintu). Vanhan linnun tunnistaa myös käsisulkien kärjen ja reunojen kirkkaankeltaisista tai valkoisista kulmajuovista, kun taas nuorilla yksilöillä käsisulissa on vain vaalean keltaisia suoria reunaviivoja.