LuontoPortin käyttö opetuksessa ja Kopiosto-ilmoituksen tekeminen
Julkaistu 12.10.2023, päivitetty 12.8.2024
Tee ilmoitus LuontoPortin materiaalien opetuskäytöstä tästä:
➔ https://forms.office.com/e/LhfSttyBXr
Ilmoittaminen ei aiheuta kuluja sinulle tai edustamallesi organisaatiolle. Ilmoitus auttaa kohdentamaan Kopioston Opetushallitukselta keräämät kopiointimaksut oikein tekijänoikeuksien haltijoille.
Sisällys
- ● Kenelle tämä sivu on tarkoitettu?
- ● LuontoPortin aineistojen käyttö muussa kuin opetustarkoituksessa
- ● Kopiosto
- ● Mistä löydän Kopioston ohjeet?
- ● Voinko käyttää LuontoPortin kuvia/tekstiä opetuksessa tai koulutyössä?
- ● Tekijänoikeudet LuontoPortissa
- ● Tekijänoikeudet opetuksessa
- ● Kuinka paljon voi kopioida?
- ● Miten ja mihin saa kopioda?
- ● Kuinka kauan kopio saa olla tallennettuna?
- ● Kuinka merkitsen teksti- ja kuvalähteen tai viitteen?
- ● Kuinka LuontoPortti valvoo valokuvien luvatonta käyttöä?
- ● Ilmoita käyttämästäsi aineistosta
Kenelle tämä sivu on tarkoitettu?
Tämä sivu on tarkoitettu erityisesti opettajile. Opettajana sinun tulee huolehtia, että sinä tai johtamasi ryhmä käytätte LuontoPortin sivuilla olevaa tekijänoikeuksien alaista materiaalia lain mukaisesti ja palvelun käyttöehtoja noudattaen.
LuontoPortin aineistojen käyttö muussa kuin opetustarkoituksessa
Mikäli haluat käyttää LuontoPortin materiaaleja (esim. kuvia) muussa kuin opetustarkoituksessa, mukaan lukien kaupallinen käyttö, löydät tietoa lisensoinnista tältä sivulta.
Kopiosto
Kopiosto on tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa luovan työn tekijöitä kuten kirjoittajia ja kuvantekijöitä. Kopiosto huolehtii, että tekijänoikeuksien haltijat saavat töidensä hyödyntämisestä heille kuuluvan korvauksen.
Mistä löydän Kopioston ohjeet oppilaitoksille?
Tälle sivulle on tiivistetty lainauksina tärkeimmät kohdat Kopioston ohjeista. Tärkeimmät lähteet ovat:
- ● Kopiosto: Julkaisujen ja teosten kopiointi - oppilaitokset
- ● kopiraittila.fi - teosten käyttöluvat
Voinko käyttää LuontoPortin kuvia/tekstiä opetuksessa tai koulutyössä?
Voit, mikäli;
- ● Käyttö on LuontoPortin käyttöehtojen mukaista
- ● Lähde on mainittu tällä sivulla olevien ohjeiden mukaisesti.
- ● Käytetty määrä on enintään Kopioston ohjeiden mukainen.
- ● Käyttötapa noudattaa muitakin Kopioston oppilaitoksille antamia ohjeita: esimerkiksi kopioiden julkaiseminen avoimessa internetissä ei ole sallittua.
- ● Raportoit käytetyn materiaalin joko Kopioston raportointipalvelussa tai LuontoPortin käyttölomakkeella.
Käyttämällä LuontoPortin lomaketta, meille tekijänoikeuksien haltijana jää tarkempi tieto materiaaliemme käytöstä opetuksessa.
Tekijänoikeudet LuontoPortissa
LuontoPortti on yksityisen tahon ylläpitämä verkkopalvelu. Kaikki sivuilla oleva aineisto – tekstit, kuvat, äänet, videot – ovat tekijänoikeuksien alaista.
Tarjoamiamme sisältöjä voi LuontoPortin sivuilla vapaasti selata ja tutkia ilman erillisiä lisenssimaksuja. Tässä suhteessa eroamme maksullisia oppimateriaaleja tarjoavista tahoista – sivuillemme pääseminen ei edellytä kirjatumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että materiaali olisi vapaasti käytettävissä ja tallennettavissa muille alustoille.
Tekstitietoihin voi viitata esimerkiksi koulutehtävissä, tai osia tekstistä käyttää sitaattina lähteen mainitsemalla. Aineiston tallentamisen ja käyttämisen jossakin muussa alustassa on kuitenkin tapahduttava tekijänoikeuslain määrittämällä tavalla.
Tekijänoikeudet opetuksessa
Suomessa Opetushallitus ostaa Kopiostolta kopiointiluvat eri ikäisten opetukseen sekä valtionhallinnon organisaatioille. Kopiointilupa mahdollistaa tietyn materiaalimäärän kopioimisen luvallisesti myös avoimilta julkisilta verkkosivuilta opetuksen yhteydessä.
“Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvat esi- ja perusopetukseen, lukiokoulutukseen, maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen sekä valtionosuutta saavien musiikkioppilaitosten ja muiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten opetustoimintaan sekä valtionhallinnon organisaatioille.”
Kopiosto kohdentaa keräämänsä kopiointomaksut tekijänoikeuksien haltijoille tekemiensä tutkimusten ja käyttäjien tekemän raportoinnin perusteella.
Kuinka paljon voi kopioida?
Opettajan tulee huomioida, että:
“Verkkosivulta saat kopioida, tallentaa ja tulostaa enintään 20 kuvaa tai A4-kokoa vastaavaa sivua.”
“Varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa nämä lupaehdot koskevat saman lukuvuoden aikana yhdelle opetusryhmälle jakamaasi aineistoa.”
“Toisella asteella ja vapaassa sivistystyössä nämä lupaehdot koskevat saman kurssin tai opintojakson aikana yhdelle opetusryhmälle jakamaasi aineistoa.”
Miten ja mihin saa kopioda?
Kopioston ohjeissa on kerrottu selkeästi, mihin aineistoja voi kopioida: tärkeää on erityisesti, että kopiota ei saateta julkisesti saataville, vaan se on ainoastaan kyseisen opetusryhmän saatavilla, suljetulla alustalla, rajoitetun ajan.
“Saat käyttää kopioita opetuksessa tavanomaisen opetus- ja oppimateriaalin lisämateriaalina, osana oppilaitoksen pääsykoetta ja oppilaitoksen sisäisessä hallinnollisessa toiminnassa. Myös oppijat saavat kopioida kuvia ja tekstiotteita kopiointiluvallamme osaksi projekti- ja harjoitustyötään."
Mihin tarkoitukseen ei saa kopioida:
"Et saa korvata alkuperäisen materiaalin tai käyttöoikeuden hankintaa kopioilla.
Et saa tehdä teoksista, julkaisuista tai niiden osista aineistopankkeja tai tietokantoja oppilaitoksen oppijoille tai henkilökunnalle.
Et myöskään saa jakaa tai julkaista kopioita avoimesti internetissä, julkaista niitä painetussa julkaisussa tai käyttää muussa julkaisutoiminnassa.”
Huomioi erityisesti viimeinen kohta kopioiden julkisuudesta.
Kuinka kauan kopio saa olla tallennettuna?
Kopioston ohjeissa kohdassa kerrotaan tarkasti, kuinka kauan kopio saa olla saatavilla:
“Digitaaliset kopiot ja tallenteet saavat olla suljetulla oppimisalustalla opetusryhmäsi saatavilla opintojakson, kurssin tai vastaavan opintokokonaisuuden ajan. Peruskoulussa aineisto voi olla oppimisalustalla yhden lukuvuoden. Lukiossa aineisto voi olla oppimisalustalla koko opiskelun ajan, kuitenkin enintään neljä vuotta.”
Kuinka merkitsen teksti- ja kuvalähteen tai viitteen?
Jos kopioit LuontoPortista kuvan opetuskäyttöön tai kouluprojektiin, merkitse lähde näin:
Kuva: © luontoportti.com
Jos käytät tekstiä lähteenä tai sitaattina opetuskäytössä tai kouluprojektissa, merkitse lähde esimerkiksi näin:
Lähde: luontoportti.com, viittausvuosi
Tai viittaamalla suoraan kyseessä olevaan lajiin, esimerkiksi joko näin:
Lähde: https://luontoportti.com/t/490/harmaasieppo, viittausvuosi
tai:
Lähde: luontoportti.com: harmaasieppo, viittausvuosi
Kuinka LuontoPortti valvoo valokuvien luvatonta käyttöä?
LuontoPortti on suojannut sivuilla olevat valokuvat Pixsy-palvelun avulla. Pixsy on kansainvälinen tekijänoikeus- ja lakipalvelu valokuvaajille. Palvelu löytää julkisessa verkossa laittomasti olevat kuvat, myös videoissa ja esityksissä käytetyt.
Sivuilla käytettyihin kuviin lisätään nykyään näkyvä vesileima LuontoPortin logon muodossa. Lisäksi valtaosa kuvista sisältää metatietoina tiedot tekijänoikeuden haltijasta. Pixsy löytää verkosta myös kuvat, joista nämä tunnistetiedot on tahallisesti poistettu.
Ilmoita käyttämästäsi aineistosta
LuontoPorttia käytetään huomattavan paljon opetuksessa. Ilmoittamalla käytöstä asianmukaisesti, tuet työtämme ja edesautat näin palvelun saatavilla oloa. Kun teet ilmoituksen meidän kauttamme, myös meille jää tärkeää tilastotietoa aineiston opetuskäytöstä. Välitämme meille jätetyt ilmoitukset säännöllisesti Kopiostolle.