Keskikokoinen mustahko varislintu. Kaulansivut ja niska vaaleamman harmaat. Silmä harmaanvalkoinen, nokka selkeästi variksen nokkaa pienempi.
Pituus 30–35 cm, siipien kärkiväli 64–73 cm, paino 180–270 g.
Rakennusten onkaloissa, koloissa, pöntöissä. Rakennettu korsista, oksista, vuorattu karvoilla, höyhenillä, paperin paloilla, villalla yms. Varislinnuistamme ainoa kolopesijä.
Munii huhti–toukokuussa 4–7 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 17–23 vrk. Pesäpoikasaika 30 vrk, poikaset lentokykyisiä 35 vrk:ssa.
Pesimälintuna kulttuuriympäristössä Etelä-Suomessa Oulun korkeudelle asti, harvinaisena vielä napapiirin korkeudella. Kanta on runsastunut voimakkaasti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 180.000–270.000 paria, pesimäkannaltaan varislinnuistamme runsain.
Osittaismuuttaja eli osa kannasta talvehtii Suomessa. Syysmuutto syys–marraskuussa, paluu maalis–huhtikuussa. Talvehtii Tanskassa, Ruotsissa ja Pohjanmeren maissa.
Kaikkiruokainen.
Kimeä ”kja” toistettuna yleensä useita kertoja peräkkäin.
Rauhoittamaton (ei koske pesimäaikaa). Uhanalaisuusluokka: Elinvoimainen.
Naakka on noin pulun kokoinen, himmeänmustapukuinen varislintu. Naakan pää on silmän takaa ja kaulansivuilta vaaleanharmaa; vaalean määrä vaihtelee yksilöittäin ja joillakin yksilöillä saattaa kaulansivuilla olla valkeahko sepel. Nokka on lyhyehkö. Koivet ja nokka ovat mustat, silmän värikalvo harmahtavanvalkoinen (vanha lintu) tai harmaansininen (nuori lintu).
Naakka on parvilintu, jonka yksilöiden välillä on arvohierarkia. Naakkapariskunta pysyy parvessakin toistensa läheisyydessä. Naakka on Varsinais-Suomen maakuntalintu.