Kuusiherkkusieni

Agaricus sylvicola
Erinomainen ruokasieni
© Tekijänoikeus: Jouko Lehmuskallio, Lasse Kosonen
    • Syötävyys

      *** – erinomainen ruokasieni

    • Näköislajit

      Valkoiset ja kellertyvät herkkusienilajit, valkokärpässieni, valkoukonsieni

    • Lakki

      6–12 cm leveä, nuorena pallomainen, myöhemmin kupera ja siitä edelleen laakeneva, silkinkiiltoinen, sileä, ei limainen. Väri valkoinen, vanhemmiten ja kosketuskohdista hieman kellertyvä. Heltat tiheässä, irtotyviset, aluksi lähes valkoiset, nuorena harmahtavan vaaleanpunertavat, myöhemmin ruskeanmustat, vaaleateräiset.

    • Jalka

      6–12 cm pitkä, tasapaksu, hoikka (1–2 cm), tyvi nuijamainen tai nupillinen, renkaallinen, silkkisäikeinen, ontto. Lakinvärinen, vanhemmiten ja kosketuskohdista hieman kellertyvä. Rengas iso, riippuva, kaksikerroksinen, alapinnan reunasta kellertäväsuomuinen, ohut, kuihtuva.

    • Malto

      Valkoista, kellertyvää, paksua.

    • Itiöpölyn väri

      Tummanruskea.

    • Maku

      Miellyttävä, pähkinäinen.

    • Haju

      Mieto, miellyttävä, aniksen kaltainen.

    • Kasvupaikka

      Havumetsät, lehtomaiset kuusikot, puistometsät, tuoreet kuusikot, paksut neulaskarikkeet, muurahaispesät. Lahottaja. Hemi-, etelä-, keski- ja pohjoisboreaalinen vyöhyke.

    • Satoaika

      Heinä–syyskuu.

    • Säilöntä

      Kuivaus, pakastus. Voidaan säilöä monin tavoin.

    Kuusiherkkusieni kasvaa hyvin yleisenä koko maassa, pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Etelässä se on yleisempi kuin pohjoisessa. Kuusiherkkusienen löytää parhaiten tuoreista kuusikoista paksulta neulaskarikkeelta tai vanhasta muurahaispesästä. Kuusiherkkusientä ei pidä kerätä vilkkaasti liikennöityjen alueiden ja teollisuuslaitosten läheisyydestä, sillä etenkin kellertyvämaltoisilla herkkusienillä on taipumus kerätä suuria määriä raskasmetalleja.

    Herkkusienilajeja Suomesta tunnetaan lähes 30. Monet lajit muistuttavat kovasti toisiaan ja varmaan lajin määrittämiseen tarvitaan usein mikroskooppista tarkastelua. Kuusiherkkusieni on ruotsiksi snöbollschampinjon eli ‘lumipalloherkkusieni’ ja nimi kuvaakin hyvin sienen nuorta vaihetta. Vanhempana lakki avautuu laakean kuperaksi. Kuusiherkkusienen saattaa sekoittaa muihin herkkusienilajeihimme, esim. pelto- (A. arvensis) ja nurmiherkkusieneen (A. campestris) mutta myös tappavan myrkylliseen valkokärpässieneen (Amanita virosa). Valkokärpässieni on limainen, jalan tyvessä on mukulamainen tuppi ja se tuoksuu raa’alta perunalta, kuusiherkkusieni anikselta. Jos et ole ehdottoman varma, että kyseessä ei ole valkokärpässieni, jätä sieni poimimatta. Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen! Harvinaisehko valkoukonsieni (Leucoagaricus leucothites) kasvaa nurmikoilla, pihoilla, multakasoilla ja pelloilla. Se muistuttaa suuresti herkkusieniä, mutta heltat ovat pysyvästi valkoiset. Laji ei ole myrkyllinen.

    Huomio!

    Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. Sivuston tietoja tulee pitää ohjeellisena. Tarvittaessa tulee käyttää myös muita lähdeteoksia. Tekijät eivät vastaa mahdollisten virheiden aiheuttamista vaaratilanteista.