1- tai 2-vuotinen ruoho.
30–50 cm. Varsi pysty, yläosasta haarova (yleensä 2-haarainen), karheakarvainen.
Teriö säteittäinen, valkoinen, n. 3–4 cm leveä, terälehtiä 5, kärjestä syvään lovipäisiä. Teriön nielussa liuskainen lisäteriö. Verhiö yhdislehtinen, 10-suoninen, lieriömäinen tai tyvestä pulleahko, 15–18 mm, karvainen. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, 3-vartaloinen, 3-luottinen. Kukat lähes perättömiä, samaan suuntaan (puoli)nuokkuvia, tuoksuvia. Kukinto melko runsaskukkainen terttu, joita yleensä 2.
Vastakkain, lapa kapeanpuikea–kapeansoikea, lähes tasasoukka 5–10 cm pitkä, ehytlaitainen, karvainen, tummanvihreä. Lehdet varren alaosassa suurempia kuin ylhäällä.
Soikea, kellanruskea, 6-hampainen, 12 mm pitkä kota..
Satamat ja joutomaat. Myös heinäpelloilla.
Heinä–syyskuu.
Hankakohokki on kotoisin Itä-Euroopasta. Lajia voi bongata Euroopan lisäksi Aasiassa sekä melko harvinaisena Pohjois-Amerikassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Suomessa lajia voi tavata vain hyvin harvinaisena tulokkaana. Se oli aiemmin meilläkin yleisempi, kun sen siemeniä tuli viljan, heinän ja erityisesti apilan siementen mukana. Hankakohokin kukat ovat täysin auki yleensä vasta iltahämärissä tai pilvisinä päivinä – niin kuin yöailakkikin (S. noctiflora). Enemmän hankakohokki kuitenkin muistuttaa tataarikohokkia (S. tatarica), jonka kukat kuitenkin ovat perällisiä, hankakohokilla lyhytperäisiä tai perättömiä.
Silene gallica
Ranskankohokki on meillä hyvin harvinainen tulokaslaji. Se muistuttaa kovasti hankakohokkia, etenkin silloin kun kyseessä on valkokukkainen, 2-haarainen versio. Ranskankohokin kukat voivat olla myös punertavia tai harvoin punalaikkuisia ja ranka voi olla haaraton tai monihaarainen. Molemmilla lajeilla kukinto on toispuolinen, ranskankohokilla kukat ovat lyhytperäisiä, hankakohokilla perättömiä.