Tarhasalkoruusu
2- tai monivuotinen ruoho. Juuristo laaja.
100–250 cm. Varsi haaraton.
Säteittäinen, 5–10 cm leveä. Terälehtiä 5, punaisia, keltaisia tai valkoisia. Verhiö 5-liuskainen. Ulkoverhiö 6–7-liuskainen. Heteitä monta, palhot yhteenkasvettuneet emiä ympäröiväksi torveksi. Emiö yhdislehtinen, moniluottinen. Kukinto tähkämäinen latvaterttu, kukkaperät hyvin lyhyitä.
Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lapa pyöreähkön herttamainen, 3–7-liuskainen, hammaslaitainen, kurttuinen, karheakarvainen.
Litteä, rengasmainen, moniosainen, lohkohedelmä. Hedelmykset (lohkot) kurttupintaisia.
Joutomaat, pientareet, maakasat. Koristekasvi, satunnaisesti villiytynyt.
Heinä–syyskuu.
Salkoruusujen sukuun kuuluu n. 60 luonnostaan Etelä-Euroopassa sekä Etu- ja Keski-Aasiassa kasvavaa lajia. Suku luetaan malvakasvien heimoon, jonka edustajien kukille on tyypillistä heteiden palhojen yhteen kasvaminen emin vartaloa ympäröiväksi torvirakenteeksi. Kookas ja isokukkainen tarhasalkoruusu on vanha koristekasvi, tosin lajia viljellään nykyisin vähemmän kuin ennen. Nykyisin talvenarkaa tarhasalkoruusua kasvatetaan yleensä yksivuotisena, mutta vanhassa kotimaisessa puutarhakirjallisuudessa on mainintoja ongelmattomasti talvehtivista, monivuotisista maatiaiskannoista. Ehkä tällainen meikäläisiin oloihin hyvin sopeutunut kanta on säilynyt tähän päivään saakka jossain päin maatamme. Laji on monin paikoin Euroopassa villiytynyt puutarhakarkulainen, mutta siitä ei tunneta lainkaan alkuperäisiä luonnonvaraisia esiintymiä. Tarhasalkoruusun uskotaankin syntyneen muiden salkoruusulajien – kenties A. setosa ja A. pallidula – risteytymisen tuloksena.
Althaea officinalis
Tarhasalkoruusulla on jonkin verran lääkinnällisiä ominaisuuksia, joskin rohdoskasvina tunnetumpi on nykyisin eri sukuun (kainosalkoruusut) luettava, silti tarhasalkoruusua muistuttava rohtosalkoruusu. Se on pienikukkaisempi ja sen kukat ovat tavallisesti yksittäin lehtihangoissa. Ulkoverhiössä löytyy pieniä eroja: rohtosalkoruusulla kapeita liuskoja on 6–9, tarhasalkoruusulla leveämpiä liuskoja on 6–7.